Lasten liikennekaupunki Auroran kentällä keräsi paikalle mukavan joukon liikenteen sidosryhmiä elokuisena keskiviikkona, päivää ennen Helsingin koulujen käynnistymistä. Tärkeä asia sai liikkeelle suurimmat mediayhtiömme, joten otteita puheenvuoroista vilahti myös illan tv-uutisissa. Avainpuhuja liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin puhui yhteistyön merkityksestä, koulun ja kodin sekä kaikkien tiellä liikkujien omasta vastuusta. Päävastuu lasten turvallisuudesta on kuitenkin vahvimmilla eli meillä aikuisilla.
Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvaisen mukaan tien ylitys on usein vaarallisin kohta reitin varrella. Siksi suojateiden turvallisuus on avainasemassa, mutta ei suinkaan ratkaiseva turvallisuuden kannalta. Lapsen koulutiehen liittyy paljon muutakin. Anna-Liisa haastoi meitä kaikkia toimimaan kaikkialla liikenteessä hyvinä esimerkkeinä ja liikennesääntöjen mukaan, sillä vastuullinen asenne omaksutaan parhaiten esimerkistä.
Liikenneturvan tilaisuus on arvokas muistutus liikenneturvallisuudesta ja lasten haavoittuvuudesta liikenteessä. Raskaan liikenteen ammattilaisille lapset liikenteessä on erityisen herkkä asia, sillä kuorma-auton ohjaamosta on huomattavasti vaikeampi havaita pieniä jalankulkijoita kuin henkilöautoista tai busseista. Siksi monet kuljetusyrittäjät käyvät mielellään alueensa kouluissa ja päiväkodeissa kalustonsa kanssa havainnollistamassa kuolleita kulmia ja puhumassa liikenneturvallisuudesta.
SKAL:n puheenjohtaja Teppo Mikkola muisteli omaa kouluaikaansa:
– Kuuluin itse koululaisena enemmän hiekkatien kuin asfalttitien kulkijoihin ja muistan, kuinka jännittävää oli, kun koulu alkoi. Omat kouluvuodet voi jokainen muistuttaa mieliin, kun tienposket täyttyvät pienistä kulkijoista. Ollaan valppaina ja muistetaan vastuumme, etenkin koulujen ja päiväkotien läheisyydessä, jotta pienimmät pääsevät kulkemaan turvallisesti.
Meillä aikuisilla on velvollisuus tehdä oma osamme koulutien turvallisuuden hyväksi: Hiljennetään vauhtia koulujen läheisyydessä ja päästetään lapset ylittämään tie, ja pyritään havaitsemaan lapsiryhmiä ja huomaamaan, jos lasten tarkkaavaisuus on syystä tai toisesta eri asioissa kuin liikenteessä. Lapsilta toivomme, että he laittavat hämärällä heijastimen heilumaan ja keskittyvät ympäristöönsä, jossa kulkevat. Liikenteessä älylaitteet kuuluvat taskuihin.