Tavoitteemme on äänestää Euroopan parlamenttiin suomalaispäättäjiä, joita kiinnostaa liikennettä ja pk-yrittäjyyttä säätelevä EU-lainsäädäntö ja joilla on vaikuttamis- ja verkostoitumiskykyä. Euroopan parlamentissa vaaditaan sinnikkyyttä puurtaa samojen asioiden parissa, hyvää sosiaalista pelisilmää ja kykyä sietää muutosten hitautta. Kannattaa antaa äänensä henkilölle, joka pystyy myös perustelemaan kantansa, neuvottelemaan toisten kanssa ja arvioimaan vaikutuksia.
Miten löytää ihannemeppi?
Keskitetty lista Suomen 270 meppiehdokkaasta löytyy verkosta puolueen mukaisessa järjestyksessä. EU-vaaleissa Suomi on yksi vaalipiiri, eli kaikki ehdokkaat ovat kaikkien äänestettävissä.
Emme pystyneet toteuttamaan EU-vaalikyselyä ehdokkaille, sillä ehdokaslistat oli vasta julkaistu lehtemme mennessä painoon. Siksi emme pysty suoraan kertomaan, ketkä heistä olisivat potentiaalisia ”liikennemeppejä”. Parhaassa tapauksessa suomalaismeppi haluaa hakeutua liikenne- ja matkailuvaliokunta TRAN:iin – kuten Henna Virkkunen – ja tehdä siellä vahvaa, kotimaista kilpailukykyä tukevaa politiikkaa.
Omaa ehdokastaan kartoittavan kannattaa tutkia itseään lähinnä olevan puolueen tai puolueiden ehdokkaat. Alueellakin on toki merkitystä Euroopan parlamentilla, mutta huomattavasti vähemmän kuin eduskunnassa, sillä EU:ssa edustetaan lähtökohtaisesti Suomea eikä maakuntaa. Parlamentissa kukin meppi hakeutuu itselleen läheisimmäksi katsomaansa parlamenttiryhmään. Tällä hetkellä ryhmiä on seitsemän.
Puolueet ovat julkaisseet omia ehdokaslistojaan, joilta löytyy myös linkit ehdokkaiden verkkosivuihin ja yhteystietoihin. Näin vaalien alla voi melkein varmuudella luvata, että lyhyeen asialliseen kysymykseen saa vastauksen. Myös ensimmäiset vaalikoneet on julkaistu. Ylen vaalikone käynnistyi 10.5.
Q & A liikkuvuuspaketista
EU-toimistomme valmisteli liikkuvuuspaketin tämänhetkisestä tilasta kysymys- ja vastauspaketin. Tutustu siihen jäsennetissä ja seuraa toimistomme kuulumisia EU-leikekirjoissa sekä Twitterissä @smetrabxl.