Luin nuoresta balettitanssijasta, jonka kroppaan sattuu joka päivä. Kun jalat ovat oikein kipeät, hän vetää kärkitossut jalkaan ja kävelee, kunnes varpaat turtuvat. Kipu kuuluu työhön, jota ballerina rakastaa. Kukkakauppaa pitänyt äitini puolestaan uhrasi työlleen kätensä, jotka kipeytyivät kylmissä vesissä. En ole koskaan kuullut hänen valittavan asiasta. Se oli hinta, jonka yrittäjän elämä vaati. Olin itsekin kaupan tohinoissa mukana juhlasesonkien aikaan.
On paljon työpaikkoja, joihin voi liittyä epämukavuutta, ellei suorastaan kipua. Jos työ on oma valinta ja ahdingon vastapainona on riittävästi palkitsevia kokemuksia, ihminen on todennäköisesti hänelle sopivassa työssä. Jos oma kokemus on, että työ vain ottaa eikä anna mitään, ihminen on joko väärässä työssä tai hänen suhteensa työhön on vääristynyt.
Organisaatiopsykologi Pekka Järvinen sanoo, että nykyään ihmiset opetetaan odottamaan työltä liikaa – että pitää olla koko ajan hauskaa, luovaa ja vapaata. Wow-henkisistä työelämäpuheista ja sosiaalisen median hypetyksestä syntyy nuorille epärealistisia odotuksia työelämältä. Tuloksena on pettymystä ja vastakohtana muodikkaimmille hommille huonoina pidettyjä töitä.
Ilmarisen työkykyyn perehtynyt tutkimusjohtaja Tomi Hussi kertoo, että suurimmat ennenaikaisen eläköitymisen syyt ovat kaikilla aloilla – myös kuljetusalalla – tuki- ja liikuntaelinvaivat sekä mielenterveyden ongelmat (s. 21). Jos ei jaksa panostaa työhönsä ja itseensä eikä saa mistään uutta energiaa, elämä tuppaa vähä vähältä kurjistumaan. Silloin jaksaminen on kovilla kaikilla elämänalueilla, ei vain työssä. Hussi painottaa ravintoa, liikuntaa ja vapaa-ajan sisältöjä. Neuvot soveltuvat melkein mihin tahansa työhön.
Mikkeliläisen Rattipojat Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Tiusanen tuskin joutuu ennenaikaiselle eläkkeelle (s. 16)! Hyväkuntoinen ja liikunnallinen mies toimii yrittämisen ohessa brankkarina ja kouluttajana. Juomahyllyn täyttökin sujuu kevyesti, kun mielessä risteilee vaikkapa tulevien koulutusten sisältö. Työhyvinvointi on Tiusaselle tärkeä osa yrittämistä. Siihen liittyvät kunnolliset ateriat ja tauot, turvallinen vaatetus ja lepo. Myös SKAL Itä-Suomen luottamustehtävät antavat sisältöä 4-vuotiaan pojan isälle.
Pälkäneläinen Jaakko Pohjola Oy on ottanut työntekijöiden hyvänvoinnin kehittämiskohteekseen (s. 24). Vaikka henkilöstö viihtyy, on tavoitteena kehittää sen osaamista edelleen ja löytää riveihin uusiakin tekijöitä. Yli 40 auton yrityksen pyörityksessä Virpi Pohjolaa auttavat sähköiset ratkaisut ja vasta palkattu operatiivinen johtaja, jonka ansiosta yrittäjä voi ottaa myös vähän vapaata. Pohjolalla SKAL on ollut kuvassa mukana jo 44 vuotta! Viime vuosina Virpi on antanut omaa kokemustaan yhdistystoiminnan hyväksi.
Kun osaaminen ja asenne ovat kohdallaan ja työpaikalla on reilu meininki, voi siinä sivussa olla hauskaakin. Nuoruusvuosieni kukkakaupan kiireissä oli välillä huumori vähissä. Ja kuitenkin, kun kaupasta luovuttiin, jäi pieni haikeus. Joulut eivät olleet enää entisensä ilman takahuoneen joulutunnelmaa ja hyasinttien huumaavaa tuoksua. Ehkäpä moni yrittäjämmekin, joka vie joulunpyhien kuormia, kokee selittämätöntä lämpöä juuri silloin: ihmisillehän tässä joulua tehdään!
Toivotan teille kaikille rauhallista joulua ja onnellistavuoden vaihdetta, voikaa hyvin!
Lämmin kiitos lukijoillemme ja ilmoittajillemme päättyvästä vuodesta! Kiitos myös SKAL.n työkavereille ja erityisesti tätä lehteä kanssani tekeville Ulla Eskeliselle ja Kirsi-Mari Peltopakalle! Kiitos myös Brysselin-kirjeenvaihtajallemme Heli Satulille ja kuorma-autotoimittajallemme Sakari Kokkoselle!