Kysyimme kansanedustajien nykyisiltä noin 180 SKAL-kummiyrittäjältä heidän yhteydenpidostaan ja kokemuksistaan päättyvällä hallituskaudella. Monella kummilla on useampi kansanedustaja ”perään katsottavana”. Saimme ilahduttavat 63 vastausta.
Kummisuhde on kahden kauppaa. Toisinaan syntyy molempia osapuolia hyödyttävä ja kiinteä yhteistyösuhde, mutta aina ei vain niin sanotusti natsaa. Tärkeintä on, että meiltä löytyy aktiivisia jäsenyrittäjiä, jotka tarjoavat alueensa kansanedustajalle mahdollisuutta saada lisää tietoa. Tätä järjestelmää kannattaa vaalia!
Ei se määrä, vaan laatu
Aktiiviseksi yhteydenpidoksi voidaan katsoa kontakti useammin kuin viisi kertaa vuodessa. Tällaisia kummi-kansanedustaja -pareja edusti 16 prosenttia eli joka kuudes kummeista. Yleisempää on pitää yhteyttä muutaman kerran vuodessa tai jopa hieman harvemmin. Vastanneista viidennes ei ole ollut yhteydessä kansanedustajaansa tällä vaalikaudella. Puolet kummeista on tavannut kansanedustajaansa kahden kesken tai esimerkiksi yhdistyksen kokouksessa tai vastaavassa tilaisuudessa. Neljä prosenttia kummeista on saanut kutsun eduskuntaan.
Kummitoiminnassa laatu korvaa varmasti määrän. Kun asia on tärkeä ja kumpikin osapuoli hyötyy tiedon ja näkemysten vaihdosta, hyötykin on suurin.
Kysely paljasti, että kummimme ovat valveutunutta joukkoa. Kaksi kolmasosaa käsittelee SKAL-tason valtakunnallisia edunvalvontakysymyksiä tapaamisissaan. Kansanedustajat ovat saaneet kummeiltamme tietoa ainakin mitoista ja massoista, tiestöasioista ja liikenteen valvonnasta.