Avoimesti ja rennosti

SKAL Paimion seutu palkittiin vuoden 2023 SKAL Paikallisyhdistykseksi. Aktiivit laittavat itsensä likoon, pitävät ovet auki uusille ja meiningin rentona. Haastattelimme Jouni Pusaa lokakuussa.

SKAL Paimion seutu (ent. Paimion seudun ammattiautoilijat ry) palkittiin vuoden 2023 SKAL Paikallisyhdistyksenä. Vuonna 1945 perustetun yhdistyksen 45 jäsentä tulevat muun muassa Paimiosta, Sauvosta, Koski Tl:stä, Marttilasta ja Tarvasjoelta.

Sen puheenjohtajana on toiminut viimeiset viisi vuotta Petri Nurminen. Jouni Pusa eli Joppe on toiminut sihteerinä peräti 30 vuotta.

Muodollisuudet minimiin

Yksi palkitsemisperuste oli, että yhdistyksen toiminnasta huokuu rentous ja lähestyttävyys. Niiden avulla SKAL Paimion seutu on saanut pidettyä toimintansa vireänä.

Mutta miten se hankkii riittävästi osallistujia – ja toisaalta myös tekijöitä? Pusan mukaan haasteeseen ei ole yksittäistä ratkaisua, mutta rentous toimii Paimion seudulla.

–Kannattaa järjestää matalan kynnyksen toimintaa ja pitää muodollisuudet minimissä. Me pidämme ovet avoinna ja toiminnan vapaaehtoisena. Vaikka totta kai meidänkin kokouksemme sisältävät tietyt muotoseikat, hän täsmentää.

Hän on myös huomannut, että tasapaino vapaamuotoisen ja asiapitoisen toiminnan välillä kannattaa säilyttää.

– Lisäksi olemme jakaneet lippiksiä ja turvaliivejä. Kokousten yhteydessä tarjoamme osallistujille lounaat. Kun aloimme tarjoamaan kokouksissamme lounaita, nytkähti osallistujamäärä myös hieman ylöspäin, hän jatkaa.

Joppe muistaa, että 30 vuotta sitten yhdistystoiminta ei ollut yhtä, vaan ennemmin pikkutakkijuttua. Nyt hänen päällään on huppari, missä lukee Vuoden 2023 SKAL Paikallisyhdistys.

Avoimet ovet

Kun kiireisen yrittäjän vapaa-ajasta kilpailevat harrastukset, perhe ja muut velvoitteet, on avainasemassa se, että perheet ovat tervetulleita mukaan.

Joppe muistaa, että rentous ei ole aina ollut yhdistystoiminnan ytimessä.

–Kun aloitin, tulin isän mukana kokouksiin. Siihen piti pyytää erikseen lupa. Hyvä, etteivät pöytäkirjaan merkinneet asiaa, Joppe naurahtaa.

–Nyt kaikki saavat tulla mukaan oppimaan ja kuuntelemaan.

Paimiossa kokeillaan ja kehitellään myös uutta. Koulutuksia se järjestää seudun kuljetusyrityksille mahdollisuuksien mukaan jopa veloituksetta. Vuosikokouksia ja matkoja se järjestää myös yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa.

–Sen olen huomannut, että viikolla illat ovat tapahtumille hankalia. Paras ajankohta on ollut lauantaiaamupäivä – esimerkiksi klo 10–12 välillä järjestetyt tilaisuudet toimivat aika hyvin, Pusa vinkkaa.

Verkostoituminen on parasta jäsenhankinta

Paimiossa on onnistuttu säilyttämään jäsenmäärä vahvana haasteellisinakin aikoina. Varsinaista jäsenhankintakampanjaa olla tarvittu. Verkostoituminen ja yhteydenpito jäsenten kanssa ovat avainasemassa.  

–Kun eräs yrittäjä aloitti traktoriyrittäjänä, soitin hänelle ja houkuttelin jäseneksi. Aluksi ei lämmennyt, mutta tuli lopulta kokoukseen paikalle. Tero Siitonen piti ajankohtaiskatsauksen, joka kosketti suoraan hänen bisnestään. Se innosti jäsenyyteen.

–Yhdessä vaiheessa meille tuli jäseniä, joista emme tienneet mitään. Lopulta kävi ilmi, että Pohjola Vakuutus oli tarjonnut vakuutusetua, jos he liittyvä jäseneksi.

Paimiossa myös kokeneemmat jäsenet tarjoavat kyytiä kokoukseen ja ottavat mielellään nuoria kokelaita mukaan.

–Jää täytyy murtaa, jotta he saavat rohkeutta lähteä mukaan.

Tilaisuudet järjestetään siten, että kenellekään ei tule ulkopuolinen fiilis. Marraskuun viimeisellä viikolla pidetään syyskokousristeily, johon myös lapset voivat osallistua.

–Ne alkavat siten, että esittäydytään ja tutustumaan toisiimme. Sitten kokoustetaan, syödään porukalla ja vietetään iltaa.

Yhdistyksen käytäntönä on ollut myös se, että kun täyttää 50 vuotta, saa ilmaiseksi matkan. Nyt pohdinnassa on ollut, pitäisikö palkita jo 40 vuodesta, jotta saisi väkeä aiemmin mukaan.

–Veteraanijäseniä on ollut jonkin verran mukana esimerkiksi opintomatkoilla. Haluaisimme silti kontaktoida heitä vielä enemmän, mutta niitä on hieman hankalaa tavoittaa nykyisten järjestelmien kautta.

Opintomatkat kiinnostavat

Yhdistyksen matkoilla on huvin ja seurustelun ohella säilytetty yritystoimintaa hyödyttävää ohjelmaa. Myös puolisot ovat lähteneet mukaan.

–   Kun matkustimme Viipuriin, kävimme samalla reissulla Haminassa Teboilin tehdasvierailulla. Aiemmalla Brysselin matkallamme kävimme Saksan puolella IAA-messuilla. Pietarin reissulla tutustuimme Kuljetuskuutioon, Joppe kuvailee.

Tänä vuonna he olivat toistamiseen Brysselissä. Paikan päällä he tapasivat europarlamentaarikko Elsi Kataisen ja FinMobilityn toimitusjohtaja Pasi Moision. Samalla he pääsivät tutustumaan Brysselin liepeillä sijaitsevaan Bruggen kaupunkiin. Rentoudesta pidettiin kiinni myös Euroopan pääkaupungissa.

–  Parlamentissa meillä oli toki pikkutakit, mutta iltaohjelmassa halusimme näyttää väriä ja laitoimme päälle hupparimme.

Matkat tehdään Paimiossa omakustannushintaan, mutta ne pyritään toteuttamaan mahdollisimman edullisesti.

–  Viime Brysselin reissun kohdalla ilmoitimme, että hinta on noin 700 euron luokkaa lentoineen ja hotelleineen. Ilmoittautumisen yhteydessä maksettiin 500 euron ennakkomaksu, jotta tiedetään, että porukka on sitoutunut.

–Sitten tehdään reissu ja sen jälkeen tulee loppulasku kulujen mukaan.

Palkinnosta uutta virtaa

Palkitsemisen jälkeen yhdistys on herättänyt uudenlaista kiinnostusta. Hyvä meininki kiinnostaa ja se on houkutellut tapahtumiin väkeä.

–Meidän porukkamme on saanut toiminnan kukoistamaan pitkän työn tuloksen, Joppe kiteyttää.

Palkitsemisen kunniaksi he järjestivät muun muassa tapahtuman Paimion Tammisiltaan, joka keräsi paikalle peräti 800 henkeä. Siellä ihailtiin kuorma-autoja sekä syötiin lettuja ja makkaraa. Perheen pienimmille jaettiin heijastimia.

–Se tehtiin meidän tyylillämme Whatsapp-ryhmässä eikä stressattu liikaa järjestelyistä. Siellä yksi ilmoitti, että voisi tuoda onnenpyörän. Toinen lupasi hommata paikalle pallomeren. Liikeystävämmekin saapuivat paikalle.

Rakkaudesta lajiin

Joppe seurasi Paimion seudun toimintaa pitkään ennen kuin lähti itse aktiiviksi. Kun vuonna 1993 yhdistykseen etsittiin sihteeriä, hän lupautui tehtävään vuodeksi.

–Nyt kolmekymmentä vuotta myöhemmin lupaus on lunastettu jo moneen kertaan, Joppe naurahtaa.

Rento ja puhelias Joppe myöntää, että vapaa-ajan saa riittämään, kun hommia tekee rakkaudesta lajiin.

–Varmasti pitkästä kokemuksestakin on apua, hän myöntää.

Yksi kokemuksen tuoma oppi on se, että hommat kannattaa tehdä järkevästi.

–Me olemme yrittäneet automatisoida asioita niin paljon kuin mahdollista. Ihan hyvin voi mennä myös helpoimman kautta, jotta ei kuormita itseään ja tee asioita liian vaikeaksi.

Reilun kymmenen hengen ydinjoukko puhaltaa yhteen hiileen ja heillä on keskenään mukavaa.

–Ei tätä kukaan yksin tee. Ja kun hommassa pysyy rentous, se on tosi mukavaa. On seurannut itsestään ruokkiva hyvän kierre.

Vinkit paikallisyhdistysten vetäjille

 

1. Pakko pois! Kaiken pakon poistaminen pitää tekemisen mielekkäänä. Kannattaa järjestää rentoa ja mukavaa toimintaa.

2. Viesti. Kerro, mitä tapahtuu, Aktiivinen tiedotus on aivan keskeistä. Vuoropuhelua kannattaa käydä ainakin jäsenistön, muiden järjestöjen ja sidosryhmien suuntaan.

3. Tasapaino. Meidän tilaisuuksissamme on toiminut se, että järjestetään sopivasti asiapitoista ja vapaamuotoista toimintaa. On mahdollisuus kehittää itseään, mutta myös tavata ihmisiä ja ottaa rennosti.

4. Rahalla on väliä. Reissut kannattaa pitää kohtuullisen hintaisena ja raha ratkaisee paljon. Taloudesta kannattaa pitää huolta. Rahaa käytetään tasapuolisesti ja siksi me emme käytä opintomatkoihin yhdistyksen rahaa. Tapahtumat ovat asia erikseen.

5. Sitouta toimintaan. Esimerkiksi reissujen ennakkomaksu on toiminut meille. Se säästää kaikkien aikaa ja energiaa.

Vuoden paikallisyhdistys

Yhdistys valikoitui vuoden 2023 SKAL Paikallisyhdistykseksi aktiivisen ja monipuolisen toimintansa ansiosta.

Palkitsemisperusteita olivat jäsenten saama hyöty, jäsenmäärän kehitys ja omaehtoinen jäsenhankinta, vaikuttaminen ja viestintä. Sen toiminnassa yhdistyvät hienosti oman seudun SKAL-jäsenten sitouttaminen ja palveleminen sekä alueellinen vaikuttamistyö.

SKAL Paimion Seutu on SKAL Länsi-Suomen jäsenyhdistys.